Dart på Corner

Dart tavle er montert opp hos oss.

 

Dart er et engelsk spill hvor deltakerne kaster piler mot en rund måltavle, med spesielle spilleregler. Måltavlen er inndelt i ringer og sektorer som gir bestemte poeng.

Dart er en profesjonell sport, men er også vanlig som et sosialt spill, spesielt i Storbritannia, Skandinavia, Nederland og USA.

Dart oppsto sannsynligvis som et øvelsesspill for bueskyttere, som utviklet seg fra «nærmest blinken» til å ha mer finurlige treffsoner og poengberegning, og fra pil og bue til små håndholdte kastepiler.

Fra 1800- tallet begynner dart likt dagens spill å bli utbredt på puber i England. Det var i utgangspunktet et spill for arbeidere, men ble etterhvert spilt i alle sosiale lag. I 1937 ble kong Georg VI og hans hustru Elizabeth avfotografert mens de spilte dart. Senere har også kjente dartspillere blitt tildelt ordenen Order of the British Empire.

Dart er et dyktighetsspill, noe det også finnes en rettskraftig dom på. I 1908 ble dette fastslått i Leeds' Magistrates Court, som tok stilling til om dart var tillatt når det var et generelt forbud mot pengespill.

Det finnes flere spillvarianter av darts, men felles for de er avstanden mellom spiller og skive som er 237cm. Samt at senter på dartskiven skal henge 173cm over gulvet. De aller fleste spilles ved at hver deltaker kaster tre piler mot skiven per omgang. Det vanligste spillet er 501. I 501 starter hver spiller med 501 poeng, og summen av treffpoeng pr omgang trekkes så fra. Målet er å komme ned i akkurat 0 poeng, og den siste tellende pilen skal være en dobbel – dvs. stå i skivens ytterste sektor.

I England ble spillet en virkelig stor nasjonal sport på 80 tallet, med store legender som Bristow the Cratfy Cockney, Bobby George, John Lowe med flere. Disse satte virkelig fart på sporten som i dag drives på et virkelig høyt presisjonsnivå.

Spillet er utbredt også i Norge – først og fremst som pubspill men også som spill i organiserte turneringer. Den første dartklubben i Norge var Dartsklubben av 1950, klubben er fortsatt aktiv. Den seriøse dartspillingen i Norge er organisert i Norges Dartsforbund NDF. De arrangerer årlig Norgesmesterskap, kretsmesterskap og klubbturneringer. Dart spilles også som bedriftsidrett.

Del